Education projects..

We can help you create a first class school.. traditional or modern construction
cladding detail
cladding detail

press to zoom
section diagram
section diagram

press to zoom
perthcelyn community school
perthcelyn community school

press to zoom
cladding detail
cladding detail

press to zoom
1/4
Perthcelyn community school, Rhondda-Cynon-Taff


The steeply sloping site between two village communities posed a challenge for Project Architect Kevin Thompson, working with RCT Unitary Authority. The gradient of the site was used to create a split level section and linear plan which follows the natural contours of the site.

 

Visitors enter the school at the upper level where a spacious gallery, with stairs at each end, overlooks the informal communal circulation zone. The storeys are vertically  linked in the middle to create a shared heart to the school. All of the classromms have their own cloakrooms, with access to the playground areas below.

 

The higher ground to the West was formed into a plateau, following stabilisation works, to locate sports pitches for school and community use.

Mount Airey interior
Mount Airey interior

press to zoom
Timber column detail
Timber column detail

press to zoom
Mount Airey interior
Mount Airey interior

press to zoom
1/2
Mount Airey Special Needs Unit, Haverfordwest


Kevin Thompson designed this primary school extension for Pembrokeshire County Council Education Department. The gently curving plan makes use of passive solar gain in the Spring and Autumn to supplement underfloor heating. External timber louvres control overheating in the Summer.

 

The extensive use of timber for structural posts, flitch beams, doors and bespoke folding privacy screens, all finished in natural linseed based stain, creates a warm and safe environment for pupils and staff alike. This philosophy is continued externally with the use of rubber safety flooring for play areas, instead of the usual tarmac.

roof/site plan
roof/site plan

press to zoom
design drawing - 'oast' type vents
design drawing - 'oast' type vents

press to zoom
design drawing -hall
design drawing -hall

press to zoom
roof/site plan
roof/site plan

press to zoom
1/3
Kingsmead School, Canterbury
Sustainable school ideas competition


This scheme by Kevin Thompson and Chris Evans combines sustainable design principles with an intimate and secure site layout. By arranging the building around a south-facing playground, classrooms benefit from solar gain into glazed conservatories designed as wet play areas. Circulation is north-facing, wrapping around the classroom wing, and contains passive stack 'oast-house' ventilators above cloakrooms and washrooms.

 

The building design draws upon the local Kentish vernacular and reflects a farm or village cluster in its appearance and aesthetic. Sculptured air intakes connect to large diameter pipes underneath the playground to bring pre-tempered fresh air into the classrooms, drawn through by the natural stack effect.